Autós Kánaán, okos autókkal és eseményekkel

2022. május 23.

Innováció, edukáció, környezetvédelem, élmény, mindez egy helyen és úgy tálalva, hogy valamennyi korosztálynak élmény sétálgatni az autók világában.             

Ezernél több autó várja a látogatókat a Hungexpón május 27-29. között. A kilencedik AMTS Automobil és Tuning Show keretében a hazai járműgyártás múltját, jelenét, jövőjét mutatja be a Magyarok a Világ Járműgyártásában című kiállítás.

Ringekről és gyűjteményekből is jönnek autók, méghozzá nem akármilyenek, a legkeményebb Csepel egyenesen az egykori autógyári átadóból érkezik, az Omnibusz a keszthelyi Kastélymúzeumból, az emeletes Ikarus a hatvani Volánbusztól. Ezek legalább annyira ritka darabok, mint az ezer lóerőnél nagyobb teljesítményű Dodge Charger, vagy a rekorder Volkswagen ID.R villanyautó, mely a műfaj leggyorsabbja, ahogy a magyar egyetemisták versenygépe.

Az ezer darabos kollekció igazi autókrónika, melyben jól követhető a magyar tudás és kreativitás, nem véletlenül került az E-pavilonba egy 1926-os T-Ford, mely a makói születésű Galamb József és Farkas Jenő munkája.

A Magyarok a Világ Járműgyártásban kiállítás egyszerre múzeumi tárlat, gazdasági panoráma és jövőkép, melyen jelen vannak a győri Audi, az esztergomi Suzuki, a kecskeméti Mercedes modelljei és a motorgyártó szentgotthárdi Opel, valamint a globális beszállítók: a magyarországi fejlesztőközponttal is rendelkező Bosch és Continental.

Mindegyiknél jelentős létszámban dolgoznak magyar mérnökök, akik a nagy hagyományú hazai járműipar folyamatosságának fontos szereplői, ahogy a Mercedes-Benz Design támogatásával működő MOME formatervezői is, akik közül sokan szereztek elismerést világmárkáknál.    

Több évszázadot fog keretbe a Kocs községből származó legendás kocsi szekér és a budapesti egyetemisták elektromos Formula autója, előbbit lovak húztak, utóbbit a villamosság mellett leginkább a tudás hajtja, nem is akármilyen tempóval: versenyautójuk álló helyzetből 1,8 másodperc alatt gyorsul százra.

A szupergép szomszédságában, a legkeményebb Csepel katonai teherautó mellett igazi boksz utcában szerelnek a túraautós világbajnok Michelisz Norbert által alapított és már első évben TCR-győztes M1RA csapat tagjai.

Az E-pavilonban a legújabb Magnus Aircraft ultrakönnyű repülő közelében parkol a hetvenéves Dodge mentőautó és az Országos Mentőszolgálat flottájának legújabb darabja, valamint a Magyar Közút különleges Unimogja.

Lesz modellpremier, Kia show és bemutatkozik a magyar piac új szereplője, a klasszikus MG, megcsodálható a magyar teherautók gyönyörűen restaurált kollekciója, a legókból készült Lada, Trabant, Robur, Cadillac és vasúti terepasztal is.

A legkisebbek mini elektromos járművekkel próbálhatják ki a biztonságos autózást, motorozást az izgalmas útvonalú interaktív minivárosban, miközben szüleikkel megcsodálhatják a piac legújabb modelljeit: Knezsik István, a kiállítás ötletgazdája és az Autós Nagykoalíció elnöke itt adja át az Év magyar autója díjakat.

Az AMTS Automobil és Tuning Show a régió egyik legnépszerűbb autós rendezvénye. Az AMTS kiemelt programja az Autós Nagykoalíció által kilencedik alkalommal megszervezett „Magyarok a Világ Járműgyártásában” kiállítás a Hungexpo E pavilonjában, mely a magyar járműipar csúcsteljesítményeit, a legkiválóbb magyar szakemberek aktuális innovációit, valamint a magyar járműipar ikonikus termékeit mutatja be.

„Mátyás király óta a magyarság meghatározó fejlesztője a világ közlekedésének földön, vízen, levegőben. Majd évtizede azért szervezzük ezt a kiállítást, hogy az utánunk jövő generációknak megmutassuk, mit is jelent az a tudás, amit a magyarság évszázadok alatt hozzátett a közlekedéshez. Fontosnak tartom, hogy felkeltsük a fiatalok érdeklődését, és megmutassuk, hogy ebben az iparágban biztos kenyér és jövő van. A rendezvényen a járműipar megmutatja, hogy a képzettség megszerzésével, élethosszig tartó tanulással a magyar tudás a mai napig a világ tetején van. Várunk minden érdeklődő fiatalt nemcsak a kiállításra, hanem a járműipar dolgos hétköznapjaiban is, hogy ők is tovább vigyék ezt a tudást, és a magyarok jó hírét.”– mondta Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke.

Az Autós Nagykoalíció jóvoltából a járműgyártás iránt 700 általános- és középiskolás diák is részt vehet az AMTS pénteki megnyitóján és az azt követő élőshow-n.

Az eseményt várhatóan Prof. Dr. Palkovics László nyitja meg. A május 27-én 13 órakor kezdődő megnyitó ünnepség keretében kerül sor az Év Magyar Autója Díj átadójára, majd az Autószerelő Országos Tanulmányi Versenyre (AOTV).
 

Vedd meg csomagban!

Szeretnél egy Miss AMTS naptárt is? Vedd meg egyben a jegyeiddel, olcsóbban! Részletek itt!


Nyerj egy autót a belépőddel!

Az AMTS idei fődíja egy sportos Audi A5 Cabrio, melyet akár Te is megnyerhetsz! Részletek itt!


Parkolj okosanl!

Olvasd el tájékoztatónkat, hogyan és mikor érdemes érkezned az AMTS-re! Részletek itt!


Hátralévő idő az AMTS-ig:


LÉGY A PARTNERÜNK!Telefonos alkalmazás


Készpénzmentes fizetés a Hungexpón

Fontos információk a Hungexpón működő HelloPay rendszerről. Olvasd el figyelmesen!Ne maradj le semmiről