Kenőanyagok utcára és versenyre: a Motul a SEMA Show-n

2019. november 18.

A Motul standja a SEMA Show-n

Több, mint 150 év a csúcsra járatott fémalkatrészek szolgálatában: a Motulnak bőven volt ideje feltérképezni a kenőanyaggyártás legmagasabb művészetét. Az eredményesség kulcsa pedig a jól karbantartott eszközökben, gépekben és a precíz mérnöki munkában rejlik – jól tudják ezt a márka háza táján is.

Habár a nevet sokan a japán járművek világával kötik össze, a Motul mögött egy francia cég áll, története pedig eredetileg az Egyesült Államokban gyökerezik. Az 1853-ban alapított Swan & Finch minőségi kenőanyagok gyártására specializálódott, majd 1920-tól tört be a nemzetközi piacra portfóliójával, benne a Motul-lal.

A feltalálás szenvedélye - a szlogen nem véletlen, a Motul számos fejlesztésében volt már világelső

Maga a cég ugyan 1957-ben felhagyott a tevékenységével, azonban a francia disztribútor (a Supra Penn) megvásárolta a márkanévre vonatkozó összes tulajdonjogot és szabadalmat, a vállalatot pedig a fő termék után Motul S.A-ra nevezték át.

A többi innentől kezdve már történelem: öt évvel a világ legelső félszintetikus kenőanyaga, a Motul Century 2100 után, 1971-ben piacra dobták a világ első 100%-osan szintetikus motorolaját, mely nevét a 300 versenysportbeli győzelem után kapta. A 300V azóta legenda és máig a márka legismertebb terméke.

A Motul szintetikus és ú.n Technoszintetikus® (a kifejezés egy Motul szabadalom, és a gyakorlatban minimum 70% szintetikus alapolaj tartalmat jelent) kenőanyagaival mára több mint 80 országban van jelen. Sikerük az autósport területén is töretlen, számos gyártó tette le a voksát a márka által kínált megoldások mellett, legyen szó akár autó- vagy motorversenyzésről.

A Radical Rapture kihegyezett technológiája megkívánja a minőségi kenőanyagokat

Nem véletlen tehát, hogy a világ legnagyobb háttéripari kiállításán, a SEMA Show-n is egy versenygép díszelgett a Motul standján: egyik legfrissebb globális partnerük, a Radical Sports Cars egy építését tették közszemlére. A több mint 20 éves múlttal rendelkező cég legfőképp pályaautók gyártására specializálódott. Összesen nyolc típussal, az USÁ-ban pedig saját versenysorozattal is rendelkeznek, nem meglepő, hogy különösen fontos számukra a legmagasabb minőségű termékek használata.

A Motul színeiben pompázó vas a kétüléses Rapture egyik példánya volt, melyet közúti és pályahasználatra egyaránt gyárt a Radical. Az alapmodellt egy jócskán átdolgozott 360 lóerős, turbós Ford EcoBoost erőforrás hajtja, ami mindössze 3.0 másodperc alatt repíti a pillekönnyű, 765 Kg-os gépet 100 km/órára.

A 360 lóerős Ford aggregát 3.0 másodperc alatt repíti 100-ra a 765 Kg-os gépet

Az egyedi, könnyű csöves vázra épülő Rapture-t FIA-kompatibilis bukóketreccel és nagy leszorítóerőt biztosító kompozit kasztnival szállítják, jókora állítható hátsó szárnnyal és diffúzorral kiegészítve. Az utcai versenyautó végsebessége 265 km/óra, ami igencsak félelmetes élmény lehet ebben a kis kasztniban.

A Radical mellett a standon egy felmatricázott – és motorilag jócskán felmérgesített – Dodge Charger SRT-t is kiállítottak, ami belföldi piacra gyártott termékeket (Domestic line) szimbolizálta. A Motul kenőanyagai számos gyártói jóváhagyással is rendelkeznek, a Chargerhez kínált 8100 X-Max 0W40 például öt különböző gyártó tanúsítványát is magán viseli.

Az utcai vonalat egy felhúzott Dodge Charger SRT szimbolizálta

A kiállított termékek tekintetében természetesen a 300V Motorsport széria kapta a legnagyobb hangsúlyt, melyet hétféle viszkozitásban kínálnak. A rendkívül tiszta, nagy teljesítményű, észter technológiás motorolajokat elsősorban versenycélokra készülnek, de ugyanúgy adnak el belőle a csúcsra húzott tuning gépek piacán is.

Szintén kiemelt helyet kaptak az olaj-, üzemanyag adalék termékek is. Legyen szó akár dugóban araszolásról, rövid távokról, teherautókról, vagy terepjárókról, a követelmények mindig változnak, amit a kenésnek, valamint az üzemanyagrendszernek követnie kell. Az Engine Clean a motor tisztaságáért is felel: a lerakódások és a szennyeződések hatékonyan eltávolításra kerülnek, a friss olaj pedig a legjobb teljesítményt nyújthatja a kenési körben. Az üzemanyag adalékanyagok a teljes üzemanyag-rendszert tisztítják, a tartálytól az injektorokon át a hengerekig, minden mozgó alkatrészt megkenve.

A Motul húzóterméke, a legendás 300V motorolaj

Az új termékek közül a Nissan versenysorozatához gyártott Nismo Competition Oil, valamint a kifejezetten hibrid autókhoz fejlesztett Hybrid Engine Oil választék került fókuszba, de kenőanyagok terén szinte a teljes termékpalettát felsorakoztatták, a gyártóspecifikus 8100-as motorolaj-családtól kezdve váltóolajokon keresztül a hajtómű olajokig.

Mellettük pedig nem hiányozhattak a Powersport termékek sem, melyeket kifejezetten motorokhoz és szabadidős járművekhez fejlesztenek: quadokhoz, ATV–khez, hószánokhoz stb. A 300V olajoktól kezdve a hűtőfolyadékig, a fékfolyadékoktól a lánctisztítókig és a különböző adalékanyagokig a márka széles termékskálát kínál a két- vagy négyütemű járművek karbantartására.

A Motul helyi képviselete megtalálható itthon is (Tiszk Kft, [email protected], www.motul.hu, FB: Motul Magyarország), kiterjedt kereskedői hálózatának köszönhetően országszerte számos értékesítési ponton megvásárolható. A márka termékeivel pedig a 2020-as AMTS-en is megismerkedhetsz majd, március 20-22. között Budapesten, a Hungexpón!

Kedvezményes jegyvásárlás:


LÉGY A PARTNERÜNK!


Támogatók


Telefonos alkalmazás


Készpénzmentes fizetés a Hungexpón

Fontos információk a Hungexpón működő HelloPay rendszerről. Olvasd el figyelmesen!Ne maradj le semmiről